Gepost op

Hoe kiest u de juiste vloerlamp?

Verlichting: het is zonder enige twijfel een van de belangrijkste factoren bij het creëren van een gezellige woning. Dat is dan ook precies waarom u op zoek moet gaan naar de verlichting die het beste bij uw situatie en voorkeuren past. Hoewel men bij verlichting vooral denkt aan lampen die aan het plafond hangen of erin verwerkt zijn, kiezen mensen steeds vaker voor verlichting die op de vloer staat. Een vloerlamp biedt heel wat voordelen voor de woning op het vlak van stijl, functionaliteit en uitstraling.

Vloerlampen kiezen is tegenwoordig echter niet altijd een simpele opgave, omdat er zo veel aanbod is. Wilt u voor uw woning de best mogelijke optie vinden, en wil u wat meer informatie over de vele voordelen en mogelijkheden van vloerlampen? Dan kan het onderstaande overzicht u zeker en vast helpen!

Wat zijn vloerlampen?

Voor u een investering doet om u woning gezelliger en praktischer te maken, is het natuurlijk wel belangrijk dat u weet wat die investering precies inhoudt. Vloerlampen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, verlichting die op de vloer staat. De effecten hiervan op de look en feel van de ruimte zijn enkele van de belangrijkste reden waarom men kiest voor dergelijke verlichting, maar vloerlampen bieden ook enkele voordelen op praktisch vlak.

Een duidelijk overzicht op de voordelen van een design lamp staand is hier zeker op zijn plaats!

Vloerlampen zijn sfeervol

Een van de grootste voordelen van dergelijke verlichting is dat er een unieke sfeer wordt gecreëerd in de ruimte. Vloerlampen zorgen immers voor een compleet andere lichtinval in vergelijking met hangende lampen, en worden om die reden vaak in modernere woningen gebruikt. Aangezien het licht van onderen komt en niet van boven, worden andere delen en elementen in de ruimte benadrukt. En dat zorgt voor een unieke sfeer die u woning meteen een extra dimensie geeft!

Vloerverlichting is eenvoudig te installeren

Een van de grootste nadelen van gewone hangverlichting is dat de lampen op hoogte geïnstalleerd moeten worden. Dat betekent dus op hoogte werken, en dat brengt natuurlijk enkele obstakels met zich mee. De aansluiting van de verlichting wordt er immers niet meteen eenvoudiger op, en ook het ophangen van de lampen zelf is een hele uitdaging. Kies u voor vloerlampen, dan is het veel gemakkelijker: de lampen worden gewoon op de juiste plek in de ruimte geïnstalleerd, en klaar is kees!

Vloerverlichting is er in ontelbaar veel vormen en formaten

Een ander belangrijk voordeel van een design lamp staand is dat er voor elke woning wel een oplossing is. Van kleine, minimalistische vloerverlichting die perfect is voor de sobere inkomhal, tot opvallende lampen die in een grote woonkamer voor de perfecte sfeer kunnen zorgen – de opties zijn zo goed als oneindig. Daarbij komt ook nog eens dat u bij vloerlampen de mogelijkheid hebt om te kiezen tussen gewone lampen of LED lampen – afhankelijk van u persoonlijke voorkeur, uw budget en natuurlijk ook uw persoonlijke voorkeur.

Verlichting met een vloerlamp staat voor kwaliteit

Ten slotte is het een goed idee om voor vloerlampen te kiezen aangezien u dan zeker kan zijn van kwaliteit. Vertrouw u op het aanbod van een gespecialiseerd verdeler, dan kan u er zeker van zijn dat de verlichting aan alle kwaliteitsnormen voldoet en dat u dus en duurzame investering doet. Duurzame, veilige en kwalitatieve verlichting is de basis voor een aangename en comfortabele woning, en daar kan u bij vloerlampen dus zeker en vast op rekenen!

Bovenstaand overzicht geeft duidelijk weer waarom u voor vloerlampen zou moten kiezen om u woning stijlvoller, functioneler, duurzame én veiliger te maken. Veel huishoudens gaan voor dergelijke, vernieuwende verlichting vanwege die voordelen – maar natuurlijk is het dan nog de vraag welke mogelijkheden er zoal zijn.

Het volgende overzicht geeft u wat meer informatie over enkele van de populairste soorten vloerlampen, welke voordelen ze bieden en waarom u ze zou moeten kiezen voor uw woning!

De populairste vloerlampen – welke mogelijkheden zijn er?

Een staande design lamp mag dan wel een banale en vanzelfsprekende investering lijken als uitbreiding voor u woning, toch zijn er heel wat mogelijkheden als u kijkt naar het aanbod. Hieronder vind u enkele van de leukste vloerlamp ideeën!

Houd het traditioneel met een staande vloerlamp

Als u u woning wil inrichten op een traditionele manier, dan is het een goed idee om voor een eenvoudige staande vloerlamp te kiezen. Het standaard model van zo’n lamp mag dan wel sober lijken, het gamma aan mogelijkheden op het vlak van stijl is alsnog groot. Zo bestaan er houten vloerlampen met een warm licht en hoge staander, perfect om de woonkamer op een gezellige avond toch nog goed te verlichten. Langs de andere kant zijn er ook mogelijkheden voor de moderne woning: lampen in het wit of zwart die perfect kunnen dienen als verlichting van de salontafel of als verlichting van de inkomhal, om bezoekers meteen in een gezellige atmosfeer onder te dompelen – en natuurlijk ook uzelf een plezier te doen met een statige, klassieke vloerlamp.

Eenvoud is troef bij bij moderne interieurs

Een andere mogelijkheid is kiezen voor een staande design lamp die pure eenvoud uitstraalt. Deze opties zijn vooral in trek bij woningen die modern zijn ingericht, aangezien het sobere design van de lampen dan nog meer bijdraagt tot de look en feel van de ruimte. Eenvoudige vloerlampen zijn – in tegenstelling tot de traditionele oplossingen – vaak zelfs niet gebogen, en lopen gewoon rechtdoor omhoog. Het voordeel? De lamp neemt veel minder plaats in, en draagt daarbij ook nog eens bij aan het strakke karakter van de ruimte. Dergelijke modellen zijn vooral verkrijgbaar in kleuren als wit, zwart of een andere eenvoudige tint. Het is ook mogelijk om te gaan voor een moderne lamp die wel naar beneden afbuigt, maar deze types zijn dan wel vaak niet uitgerust met een traditionele lampenkap.

De industriële stijl is ‘in’

Ben u niet zo voor de klassieke of moderne stijl? Dan kan u ook kiezen voor verlichting die zich ergens tussen de twee bevindt. Heel wat vloerlampen passen goed bij een industriële stijl, en vallen meteen op door de balans tussen modern en huiselijk. Dergelijke verlichting is doorgaans iets robuuster gebouwd dan moderne lampen, maar oogt wel niet zo klassiek als de traditionele vloerlamp. Het midden houden tussen beide stijlen is de beste manier om een interieur te creëren dat zowel gezellig als strak is. Een ander opvallend kenmerk van industriële lampen? Ze geven een warm, gezellig licht af dat de sfeer in de ruimte meteen een niveau hoger tilt en de industriële look in u woning meteen afmaakt!

Landelijke lampen als basis voor uw woning

Ten slotte kan u ook gaan voor vloerlampen die in u landelijke interieur passen. Noch modern, nog klassiek en een stuk lichter en frisser dan de voorheen vermelde, eerder zware industriële stijl. Lampen die bij deze stijl passen voldoen dan ook aan die kwaliteit en komen in tal van verschillende modellen. Zo bestaat er verlichting uit materialen als gietijzer, dat erg stevig is en de woning een natuurlijke look geeft – maar er zijn evengoed lampen die uit lichtgekleurd hout bestaan en dus zelfs een ietwat Scandinavische indruk geven aan de ruimte. Het grootste voordeel van dergelijke verlichting is dat er altijd balans bestaat tussen huiselijk en modern, zelfs nog meer dan bij de industriële stijl. Van mooi afgewerkte lampenkappen die op die manier gevormd zijn dat ze het warme licht nog aangenamer maken, tot statige lampen die goed passen in een gezellig bureau, de mogelijkheden zijn zo goed als oneindig als u kijkt naar het aanbod landelijke vloerlampen!

Belangrijke factoren bij aankoop van een design lamp staand

Een vloerlamp heeft ongetwijfeld heel wat in petto, voor zowat elke woonstijl en voorkeur. Bovenstaand overzicht maakt duidelijk dat u met de aankoop van vloerlampen alleen maar een slimme zet doet – maar hoe vind u nu precies de beste lamp voor uw situatie?

Er komt meer bij de zoektocht naar een goede lamp kijken dan gewoon de stijl van u interieur. Er zijn ook nog een aantal andere belangrijke zaken waar u best rekening mee houdt als u een goede aankoop wil doen. Wil u u woning binnen de kortste keren uitrusten met vloerverlichting die er perfect bij past? Dan kunnen de volgende tips u zeker en vast helpen:

Wat is het doel van de vloerlamp?

Eerst en vooral is het een goed idee om voor uzelf uit te maken wat u precies met de lamp wil bereiken. Hoewel die natuurlijk dient als verlichting, zijn er wel verschillende soorten manieren om een ruimte te verlichten. Zo kan u een vloerlamp gebruiken om de sfeer gezelliger te maken, of bijvoorbeeld om een lichtcontrast te creëren met de rest van de ruimte. Ben u op zoek naar een lamp die de kamer romantischer maakt of moet het licht vooral sterk zijn, bijvoorbeeld om een boek onder te kunnen lezen? Dergelijke vragen verdienen een duidelijk antwoord als u de best mogelijke aankoop wil doen!

Chique of sober?

Vervolgens is het de moeite waard om te bepalen welke indruk de verlichting moet geven. Er kan een vaag onderscheid gemaakt worden tussen sobere en luxueuze verlichting. Welke oplossing u kiest hangt volledig af van u persoonlijke voorkeur en de sfeer die u wil creëren. Van eenvoudige modellen die er haast niet uit zien als een lamp tot prachtig versierde vloerlampen met alles erop en eraan, het gamma is zo goed als oneindig. Zowel chique lampen die goed passen in een zakelijke omgeving als eerder gezellige, huiselijke modellen – allemaal behoren ze tot de vele mogelijkheden van het aanbod

Een derde belangrijke factor bij de zoektocht naar een vloerlamp is het materiaal waaruit deze is vervaardigd. Dat mag dan misschien wel niet zo belangrijk lijken, het gebruikte materiaal heeft een grote invloed op de look van de verlichting en dus ook die van de ruimte op zich. Een goede manier om snel het beste materiaal te kiezen is door te kijken naar het materiaal waaruit de rest van u verlichting en eventueel u meubilair is gemaakt. Kies u voor eenzelfde materiaal, dan wordt al snel een mooi harmonisch geheel gecreëerd, wat de look en feel van de woning alleen maar ten goede komt. Kies ook voor verlichting die qua formaat en soort licht een beetu bij de andere vormen van verlichting past, anders loop u het risico dat de ruimte te chaotisch oogt, en helemaal niet uitnodigend en gezellig.

design vloerlamp

Het soort licht van de vloerlamp

Zodra u een beeld hebt van het materiaal van de lamp die u zoekt, is het ook een goed idee om rekening te houden met het soort licht dat die verlichting afgeeft. Het mag een detail lijken, maar uiteindelijk heeft het licht dat de lamp afgeeft nog altijd de grootste impact op de look en feel van de ruimte. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen sterke, felle verlichting – die ideaal is voor strakke en moderne interieurs of zakelijke omgevingen – en langs de andere kant warme verlichting die meteen een huiselijke sfeer creëert. Naast de indruk van het licht is het eveneens belangrijk om de juiste soort lampen te kiezen. Traditionele gloeilampen worden steeds minder populair aangezien ze veel energie vragen, maar ze zorgen wel voor een gezellige atmosfeer. LED verlichting is dat weer veel goedkoper op de lange termijn. Bij deze laatste zijn daarbovenop ook heel wat verschillende soorten lampen te vinden: zowel felle als warme en dimbare verlichting zijn een mogelijkheid. LED verlichting hoeft dus eigenlijk helemaal niet meer onder te doen voor de traditionele lampen!

De prijs van een vloerlamp

Een laatste factor die het vermelden waard is bij de zoektocht naar goede vloerlampen is de prijs die u voor de verlichting betaalt. Net zoals dat bij elke investering het geval is, hangt er een zekere prijs aan goede verlichting voor in de woning. Rekening houden met u beschikbare budget is een van de beste dingen die u kan doen om de aankoop van nieuwe vloerlampen nog meer de moeite waard te maken. Doorgaans zijn grotere lampen duurder dan kleinere, maar dat is ook niet altijd het geval. Daarbij speelt ook het materiaal van de lamp een grote rol: eenvoudige kunststof of aluminium lampen zullen doorgaans wat minder kosten dan houten modellen of verlichting die mooi is afgewerkt en versierd. Ten slotte zal u voor een LED lamp meestal wat meer betalen dan voor traditionele verlichting – hoewel die prijs zichzelf na verloop van tijd natuurlijk grotendeels terugverdient, aangezien u met LED verlichting veel meer kan besparen op energie!

Ben u de weg kwijt tijdens u zoektocht naar de ideale lamp? Steun dan op bovenstaande factoren om u te helpen. Niet alleen wordt de zoektocht naar de beste verlichting voor uw situatie op die manier veel leuker, ook zal u sneller precies de vloerlampen vinden die u nodig hebt om u woning nog gezelliger te maken.

Vloerlampen kiezen: een gedeelde verantwoordelijkheid

Elke vloerlamp heeft zijn sterke en minder sterke punten, zoveel is zeker. Het kan dan ook een onmogelijke opdracht lijken om de beste oplossing te vinden voor uw voorkeur. Een zaak waar men echter niet altijd rekening mee houdt – maar die wel het vermelden waard is – is dat verlichting kiezen voor in de woning een gedeelde verantwoordelijkheid is. De meeste gezinnen bestaan immers uit méér dan één persoon, en het is dan ook een kwestie van tot een akkoord te komen bij de keuze van verlichting.

Als u het er over eens bent met u partner of andere inwonenden dat u vloerlampen wil hebben, dan is het nu zaak om tot overeenstemming te komen op het vlak van stijl, soort verlichting, formaat, enzovoort. Rekening houden met de mening en wensen van andere gezinsleden of inwonenden is een belangrijke stap in de richting van een gezellige, goed verlichte woning!

De meerwaarde van een betrouwbare aanbieder van vloerlampen

Wil u het beste uit u woning halen met verlichting die er perfect bij past? Dan is bovenstaand overzicht met tips en informatie een goed eerste stap. Niettemin is het ook de moeite waard om te vertrouwen op een gespecialiseerd aanbieder van verlichting. Op die manier ben u niet enkel zeker dat het aanbod erg uitgebreid is – ook staat elke vloerlamp garant voor kwaliteit en duurzaamheid. En dat zijn natuurlijk nog altijd twee van de belangrijkste factoren bij het kiezen van goede verlichting.

Dankzij een specialist wordt het veel eenvoudiger om precies de verlichting te vinden die u zoekt op basis van materiaal, prijsklasse, stijl, en nog meer factoren. Het resultaat is dan ook dat u woning binnen de kortste keren is uitgerust met vloerlampen die bijdragen tot de look, feel én het comfort van u woning als geheel!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *